Z importů ryb

Jiří Plíštil

22.03.2009

V tomto příspěvku bych rád představil některé novinky, připomenul i vzácnější „staré známé“ a uvedl také několik druhů, které se nedovážejí záměrně, ale přicházejí přimíchané k některým z objednaných druhů.

V tomto příspěvku bych rád představil některé novinky, připomenul i vzácnější „staré známé“ a uvedl také několik druhů, které se nedovážejí záměrně, ale přicházejí přimíchané k některým z objednaných druhů.

Tetraodon miurus Boulenger, 1902 – čtverzubec

Velmi zajímavý druh čtverzubce, který dorůstá délky až 15 cm. Pochází z Afriky, kde se vyskytuje v povodí řeky Kongo. V nádrži, v níž jsem je fotografoval, byli vidět jedinci zahrabaní v písku. Proces zahrabávání je velmi zajímavý. Ryba dosedne na dno a chvějivými pohyby jakoby zapadne do substrátu.

Tetraodon miurus

Tetraodon miurus

Gnathocharax steindachneri Fowler, 1913 – tetra Steindachnerova

Pochází z povodí Orinoka a Amazonky. Rybky dorůstají velikosti 5 cm. Velmi často přícházejí přimíchány k různým druhům ryb, není překvapením, když v jedné dodávce dorazí i několik jedinců najednou. Rybky mají velmi atraktivní noční zbarvení, kdy jim zčernají prsní ploutve. Jak jsem pozoroval, objevuje se toto zbarvení i ve dne, pokud je zdravotní stav rybek špatný nebo jsou-li stresované.

Gnathocharax steindachneri

Nannostomus sp. „Purple“ (Nannostomus Peru Red II) - drobnoústka

Rybka, patřící s největší pravděpodobností k některé formě nám dobře známé Nannostomus marginatus, se dováží pod dvěma obchodními jmény. Podle některých informačních zdrojů se již podařilo rybky rozmnožit, bohužel jsem prozatím nezískal žádné podrobnější informace. Lze však předpokládat, že nároky na odchov mohou být podobné jako u výše zmíněného druhu Nannostomus marginatus.

Nannostomus sp. „Purple“

Hemigrammus cf. stictus (Durbin, 1909) - tetra lamanská

Zástupce poměrně atraktivních druhů teter, který dorůstá velikosti asi 5 cm. Pochází z povodí Orinoka a Amazonky. Rybka byla dovezena jako tzv. „Beifang“, tedy přimíchána s jiným druhem ryb.

Hemigrammus cf. stictus

Brochis splendens (Castelnau, 1855) – pancéřníček smaragdový

Pancéřníček pocházející z povodí Amazonky a dorůstající velikosti až 6 cm. Do České republiky je importován poměrně často. Těší se oblibě chovatelů, kdyby byl více nabízen v maloobchodní síti, jistě by o něj měli zájem i amatérští akvaristé.

Brochis splendens

Rasbora borapetensis Smith, 1934 - razbora černoprsá

Razbora černopruhá dorůstá velikosti 4-5 cm. Její chov i odchov je bezproblémový. V České republice je množena, ale i přesto je často importována.

Rasbora borapetensis

Characidium sp. – characidie

Tuto rybku se nám, bohužel, nepodařilo zařadit k žádnému druhu. Velikost dovezených ryb se pohybovala okolo 5 cm.

Characidium sp.

Poecilia caucana (Steindachner, 1880)

Živorodka původem z Panamy, Venezuely a Kolumbie. Samci dorůstají velikosti pouhé 3 cm, samice jsou větší. Při fotografování jsem měl možnost sledovat porod „v přímém přenosu“. Porod následoval prakticky do několika minut po přelovení. Zajímavé bylo, jak samec neustále tlamkou šťouchal do okolí řitního otvoru samičky. Občas, jak se zdálo, se pokoušel i o páření. Mláďata se rodila vždy ocáskem napřed. Celkem jsem napočítal asi 30 mladých o velikosti zhruba 7 mm.

Poecilia caucana

Poecilia caucana

Lepidocephalichthys hasselti (Valenciennes, 1846) - sekavec Hasseltův

Rybka pocházející z Vietnamu, Thajska a Indonésie, která dorůstá velikosti zhruba 5 cm. Pro akvaristy bohužel asi nikdy nebude atraktivním chovancem. Potravou rybek je zooplankton a některé druhy řas.

Lepidocephalichthys hasselti

Corydoras reticulatus Fraser-Brunner, 1938 – pancéřníček mřížkovaný

Pochází z dolního toku Amazonky a dorůstá velikosti 6 cm. Do České republiky byl opakovaně importován. Mezi specialisty je oblíben, běžná akvaristická veřejnost jej příliš nezná.

Corydoras reticulatus

Corydoras caudimaculatus Rössel, 1961 – pancéřníček ocasoskvrnný

Pochází z povodí řeky Guaporé a dorůstá velikosti 5 cm. Do České republiky byl rovněž opakovaně importován.

Corydoras caudimaculatus

Potamotrygon motoro (Müller & Henle, 1841) - trnucha skvrnitá

Tento rejnok, který může dosáhnout až jednoho metru délky, je poměrně často importován. Vyskytuje se v povodí Orinoka a Amazonky. Rejnoci se pomalu, ale jistě stávají častými chovanci velkých akvárií i přesto, že vyžadují velmi kvalitní životní podmínky. Občas bývá problém některé jedince po importu rozkrmit.

Potamotrygon motoro

Cheirodon sp. – cheirodon

Tuto rybku se nám, bohužel, podařilo orientačně zařadit pouze do úrovně rodu. Velikost dovezených ryb se pohybovala okolo 3 cm.

Cheirodon sp.

Axelrodia cf. stigmatias - axelrodie brazilská

Tetřička původem z povodí Amazonky a Rio Madeira, dorůstající velikosti pouhých 2 cm. Opět se jedná o druh dovezený společně s jiným druhem teter.

Axelrodia cf. stigmatias

Hemigrammus cf. belottii (Steindachner, 1882) – tetra Bellottova

Rybka pochází z povodí řek Rio Negro, Rio Solimoes a Rio Maroni. Dovezena byla přimíchána k jinému druhu teter, bohužel se nepodařilo získat informaci, s kterým. Dorůstá velikosti asi 3 cm.

Hemigrammus cf. belottii

Hemigrammus cf. tridens Eigenmann, 1907 – tetra zoubkatá

Tetra dovezená opět s jiným druhem ryb pochází z povodí Rio Paraguay a dorůstá délky 2 cm.

Hemigrammus cf. tridens

Barbus fasciolatus Günther, 1868 - parmička pruhovaná neboli rhodéská

Tento zástupce afrických parmiček pochází z povodí řek Zambezi a Kongo, výskyt byl zaznamenán i v jezeře Kariba. Dorůstá délky 6 cm, chov i odchov v akvarijních podmínkách je bezproblémový. Dříve byla tato rybka známa pod vědeckým názvem Barbodes barilioides.

Barbus fasciolatus

Panaquolus sp., resp. Panaque sp. - panak

Jeden z velmi atraktivních zástupců čeledi Loricariidae je prozatímně označován LDA 01 (L 169). Vzhledem k rodovému určení by se obchodní jméno „Gold Peckoltia“ mělo přestat užívat.

Panaquolus sp.

Brachyrhamdia meesi Sands & Black, 1985 – anténovka Meesové

Sumec dorůstající velikosti až 8 cm. Pochází z Jižní Ameriky, z povodí Amazonky. Ryby jsou podle mých zkušenosti velmi plaché a přes den ukryté. Podle vyjádření dovozce se velmi často stává, že jedinci tohoto druhu přicházejí přimíchaní k různým druhům pancéřníčků rodu Corydoras.

Brachyrhamdia meesi

Squaliforma sp., resp. Hypostomus sp. - pakrunýřovec

Zajímavý krunýřovec z podčeledi Hypostominae, velmi podobný formám označeným v minulosti jako L11 (Squaliforma cf. emarginata), L 35, 116, 131 a 153. Na konci dnešního dílu bych rad poděkoval firmě Profi-Aquarium Roman Papík za umožnění fotografování ryb.

Squaliforma sp.

Squaliforma sp.