Nový halančík — Nothobranchius kadleci

Jiří Plíštil

21.01.2010

Začátkem letošního roku byl popsán nový druh halančíka. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého. Během posledních deseti let bylo popsáno celkem 11 nových druhů z rodu Nothobranchius. Zajímavostí tohoto nově popsaného druhu je to, že byl popsán na počest známého brněnského akvaristy Jaroslava Kadlece.

Začátkem letošního roku byl popsán nový druh halančíka. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého. Během posledních deseti let bylo popsáno celkem 11 nových druhů z rodu Nothobranchius. Zajímavostí tohoto nově popsaného druhu je to, že byl popsán na počest známého brněnského akvaristy Jaroslava Kadlece. Jaroslav Kadlec byl autorem nespočtu článků a fotografií halančíků, které publikoval u nás i ve světě. Pokud se nemýlím, jedná se o první druh ryby, která byla popsána na počest českého akvaristy. Je jen velkou škodou, že Jaroslav Kadlec se této pocty bohužel nedožil.

Nothobranchius kadleci - samec červené formy
© Ondřej Sedláček

Nothobranchius kadleci se vyskytuje v mnoha populacích (doposud bylo naloveno celkem 12 populací) ve středním Mozambiku, severně od řeky Save a zahrnuje povodí řek Save, Gorongose, Pungwe a Zangue. Všechny populace byly naloveny v malých vysychajících tůních s velmi kalnou vodou a blátivým dnem o rozloze 3,5 - 2150 m2 s maximální hloubkou vody 10 - 70 cm (údaj z roku 2008) a 50 - 100 cm (údaj z roku 2009). Vodivost vody kolísala v rozmezí 68 - 300 µS a teplota se pohybovala mezi 27 - 38,2 °C. Společně s halančíky Kadlecovými se na lokalitách vyskytovaly i následující druhy - halančík ozdobný (Nothobranchius orthonotus), halančík Rachovův (Nothobrancius rachovii), parmička (Barbus sp.), cichlida (Tilapia sp.), bahník (Protopterus sp.) a keříčkovec jihoafrický (Clarias gariepinus).

Výskyt Nothobranchius kadleci
© Jiří Plíštil

Tělo ryb je robustní, válcovitého tvaru, podobně jako u ostatních zástupců rodu. Tlamka je horního postavení. Hřbetní ploutev má 13 - 14 paprsků, řitní 13 - 14 paprsků (u samic až 16), břišní ploutve 6 paprsků a prsní ploutve 16 - 18 paprsků. Prsní ploutve u samců překrývají zhruba z padesáti procent ploutve břišní. Břišní ploutve dosahují nebo mírně přesahují svými konci řitní ploutev. Nejdelší paprsky hřbetní a řitní ploutve dosahují nebo překrývají přední okraj ocasní ploutve.

U samic dosahují nejdelší paprsky břišních ploutví k základně řitní ploutve. Prsní ploutve překrývají zhruba ze třiceti procent ploutve břišní. Konec řitní ploutve nedosahuje k ocasní ploutvi, nejdelší paprsky hřbetní ploutve někdy dosahují okraje ocasní ploutve.
Základní zbarvení samců se mění od tmavě červené až po světle modrou. Oči jsou u obou pohlaví oranžové nebo zlaté s tmavým příčným pruhem.

Samec modré formy Nothobranchius kadleci
© Ondřej Sedláček

Červení samci mají zcela červenou ocasní ploutev, u báze s náznakem bílého nebo světle modrého tečkování. Hřbetní ploutev je taktéž červená, s úzkým bílým lemem nebo nepravidelnými žlutými tečkami a čárkami na ploutvi. Řitní ploutev je červená s úzkým bílým lemem a bílými tečkami nebo čárkami, bílý okraj ploutve není tak patrný jako u ploutve hřbetní. Prsní ploutve jsou červené s bílými nebo světle modrými měkkými okraji ploutve. Břišní ploutve jsou červené, někdy se stopami bílého tečkování. Šupiny jsou velké, světle modré a s červeným lemováním, které vytváří na těle ryby síťovaný vzor.

Samci s modrým základním zbarvením mají taktéž všechny ploutve červené, ale se světle modrými, někdy i bělavými tečkami a čárkami, s výjimkou břišních ploutví.

Typová lokalita Nothobranchius kadleci
© Ondřej Sedláček

Zbarvení samic je světle žluté až světle hnědé, se světle modrým odleskem šupin v zadní části těla. U některých samic se na těle vyskytují malé černé tečky. Všechny jejich ploutve postrádají zbarvení, u koncových částí hřbetní a ocasní ploutve může být nepatrně nažloutlé.

Lov Nothobranchius kadleci na typové lokalitě (v pozadí v bílé čepici autor popisu Martin Reichard a v popředí v zeleném klobouku Matej Polačik).
© Ondřej Sedláček

Dvě populace jsou již chovány v akvarijních podmínkách mezi chovateli halančíků pod označením Nothobranchius sp. aff. furzeri MZCS-08/91 Gorongose a Nothobranchius sp. aff. furzeri MZCS-08/108 Save.

První sběry nově popsaného druhu byly provedeny již v květnu roku 1970 v záplavové oblasti řeky Pungwe Dr. Plowesem. Další sběr provedl D. G. Donelly v roce 1973 v blízkém okolí města Vila Machado (nyní Nhamatanda) v povodí řeky Pungwe. Tyto ryby byly považovány za červenou barevnou formu halančíka ozdobného (Nothobranchius orthonotus) známou jako Nothobranchius sp. Vila Machalo a později už nebyly nikdy loveny. Od druhu N. orthonotus se ovšem N. kadleci jednoznačně liší, ať již absencí červených skvrn na skřelích, zbarvením prsních ploutví či postavením a velikostí tlamky.

Literatura

  • Hanel, L. Novák, J., 2004. České názvy živočichů V. Ryby a rybovití obratlovci (Pisces), 4., tetry (Characiformes), sumci (Siluriformes). Národní muzeum (zoologické oddělení), Praha, 172 str.
  • Hanel, L. & Novák, J., 2009. České názvy živočichů V. Ryby a rybovití obratlovci (Pisces). Paprskoploutví (Actinopterygii), Kostnatí (Neopterygii) [cípalové (Mugiliformes) hrdložábří (Synbranchiformes)] 6. Národní muzeum (zoologické oddělení), Praha, 96 str.
  • Reichard, M. 2010. Nothobranchius kadleci (Cyprinodontiformes: Nothobranchiidae), a new species of annual killifish from central Mozambique. Zootaxa, 2332: 49–60.